Filr 4.3: A Windowshoz készült Desktop alkalmazás útmutatója

Ez az útmutató a Filr Desktop felhasználóinak készült, és az alábbi témaköröket tartalmazza:

Célközönség

Ez az útmutató a Filr Desktop felhasználóinak készült.

Visszajelzés

Örömmel vesszük az útmutatóval, valamint a termékhez kapcsolódó többi dokumentummal kapcsolatos észrevételeit és javaslatait. Ehhez az online dokumentáció minden oldalának alján elérhető megjegyzés a témakörben hivatkozást használhatja.

A dokumentum frissítései

A Micro Focus Filr Administrative User Interface Reference (Felügyeleti felhasználói felület referenciája) legújabb verziója és egyéb dokumentációk a Filr dokumentációs webhelyén találhatók.

További dokumentáció

További információt a Micro Focus Filr dokumentációja tartalmaz, amely aFilr dokumentációs webhelyén található.

1.0 Áttekintés

A Micro Focus Filr egyszerű hozzáférést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és mobileszközökről is. Emellett a fájl- és mappamegosztási funkcióval közösen használhatja fájljait másokkal.

A Filrt nem csak az asztali gépéről, hanem az alábbi módokon is elérheti:

A Micro Focus Filr rendszerben tárolt fájlokat szinkronizálhatja a számítógépével, ezt követően pedig a Filr-portál megnyitása nélkül, közvetlenül is módosíthatja őket. A fájlokon végzett módosítások és egyéb műveletek szinkronizálódnak a Filr és a számítógép között.

A Filr-rendszergazdáknak engedélyezniük kell a Filr Desktop alkalmazás használatát a Filr-portálon. Az alkalmazás csak ezt követően használható. További információt a Filr 4.3: Administrative UI Reference (Felügyeleti felhasználói felület referenciája) című útmutató Desktop Access—Default Settings (Desktop-hozzáférés – alapértelmezett beállítások) című szakasza tartalmaz.

2.0 A Filr Desktop alkalmazás telepítése és konfigurálása

Ez a szakasz a Filr Desktop alkalmazás telepítéséhez és konfigurálásához szükséges rendszerkövetelményeket és lépéseket részletezi.

2.1 Támogatási mátrix

Az alábbi táblázatban a Filr Desktop alkalmazás telepítésének előfeltételei találhatók:

Windows-platformok

 • Windows 10

Filr-kiszolgáló

 • Filr 4.3

2.2 Támogatott nyelvek

A Filr Desktop alkalmazás alapértelmezett megjelenítési nyelvét az alkalmazást futtató munkaállomáson beállított nyelv határozza meg.

A Filr Desktop alkalmazás az alábbi nyelveket támogatja:

 • cseh

 • kínai (egyszerűsített)

 • kínai (hagyományos)

 • dán

 • holland

 • angol

 • finn

 • francia

 • német

 • magyar

 • olasz

 • japán

 • lengyel

 • portugál (brazíliai)

 • orosz

 • spanyol

 • svéd

2.3 A Filr Desktop alkalmazás letöltése és telepítése

 1. A munkaállomásának böngészőjében nyissa meg a Filr Web alkalmazást.

 2. Kattintson az oldal jobb felső sarkában hivatkozásként megjelenő saját nevére, majd a Filr Desktop alkalmazás letöltése parancsra.

 3. Az operációs rendszernek megfelelő verzió letöltéséhez kattintson a Windows x86-ügyfél vagy a Windows x64-ügyfél hivatkozásra.

 4. A letöltés végeztével nyissa meg a MicroFocusFilrSetup-x86-releaseversion.x.exe vagy a MicroFocusFilrSetup-x64-releaseversion.x.exe fájlt (attól függően, hogy 32 vagy 64 bites operációs rendszert használ-e).

 5. (Feltételes) Ha még nincs telepítve a munkaállomásán a Microsoft .NET-keretrendszer 4.6.2-es vagy újabb verziója, a telepítő kéri a licencszerződés elfogadását, majd telepíti a keretrendszert. A Microsoft .NET-keretrendszer telepítéséhez újra kell indítani a számítógépet.

 6. Kattintson a Tovább gombra.

 7. A megfelelő elemre kattintva jelezze, hogy elfogadja a licencszerződés feltételeit, és kattintson a Tovább gombra.

 8. Módosítsa a Filr Desktop alkalmazás telepítési helyét, vagy a Tovább gombra kattintva fogadja el az alapértelmezett helyet.

 9. Kattintson a Telepítés gombra.

 10. A telepítés végeztével kattintson a Befejezés gombra, és folytassa a következő lépéssel: Bejelentkezés az első alkalommal.

2.4 Bejelentkezés a Filr Desktop alkalmazásba

Amikor bejelentkezik a Filr Desktop alkalmazásba, a szokásos, felhasználónév és jelszó szerinti hitelesítés mellett az alkalmazás további hitelesítési lépésekre szólíthatja fel, ha a Filr rendszergazdája engedélyezte a többtényezős hitelesítést. A többtényezős hitelesítésről a Filr 4.3: Maintenance Best Practices Guide (Karbantartási ajánlott eljárások útmutatója) Using Multi-Factor Advanced Authentication with Filr (Többtényezős speciális hitelesítés használata a Filrrel) című szakaszában talál.

Az alábbi szakaszokat célszerű átnéznie attól függően, hogy első alkalommal, az asztali alkalmazás konfigurálását követően vagy másik felhasználóként jelentkezik be a Filr alkalmazásba.

2.4.1 Bejelentkezés az első alkalommal

Miután letöltötte és telepítette a Filr Desktop alkalmazást, az alkalmazás kérni fogja, hogy jelentkezzen be. A Filr Desktop alkalmazás letöltéséről és telepítéséről szóló bővebb tájékoztatásért lásd: A Filr Desktop alkalmazás letöltése és telepítése.

A Filr Desktop alkalmazásba való bejelentkezéshez:

 1. A Micro Focus Filr bejelentkezési párbeszédpanelén adja meg az alábbi adatokat:

  Felhasználónév: Adja meg a Filr-portálon bejelentkezésre használt Filr-felhasználónevét.

  Jelszó: Adja meg a Filr-portálon bejelentkezésre használt Filr-fiókja jelszavát.

  Jelszó megjegyzése: A jelölőnégyzetet bejelölve a Filr Desktop alkalmazás megjegyzi a jelszavát.

  MEGJEGYZÉS:A Filr rendszergazdája letilthatja ezt a lehetőséget.

  Kiszolgáló URL-címe: Ebben a mezőben a számítógéppel szinkronizálandó fájlokat tároló Filr-portál webcímét kell megadni. Példa: https://Filr.cegnev.com:8443.

 2. (Feltételes) Ha a Filr rendszergazdája engedélyezte a többtényezős hitelesítést, adja meg a további hitelesítő adatokat a szokásos felhasználónév és jelszó mellett.

 3. Kattintson a Bejelentkezés gombra.

  Ekkor elindul a Filr Desktop alkalmazás, amit az értesítési területen látható Filr ikon is jelez.

2.4.2 Bejelentkezés az asztali alkalmazás konfigurálását követően

A Filr alkalmazásba való későbbi bejelentkezéshez kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Bejelentkezés parancsot.

2.4.3 Bejelentkezés másik felhasználóként

Másik felhasználóként való bejelentkezéshez lásd: A Filr-fiókja adatainak módosítása.

2.5 A Filr Desktop konzol konfigurálása

A Filr Desktop konzolt használva konfigurálhat információkat, többek között bejelentkezési adatokat, fájltárolási helyet és azt, hogy a Filr automatikusan elinduljon-e a rendszer betöltésekor. A konzolt használva a függőben lévő szinkronizálási módosításokra, a legutóbbi Filr-tevékenységekre és a rendszerszintű riasztásokra vonatkozó információkat is megtekintheti:

 1. Jelentkezzen be a Filr Desktop alkalmazásba.

  A Desktop alkalmazásba történő bejelentkezéssel kapcsolatos információkért lásd: Bejelentkezés a Filr Desktop alkalmazásba.

 2. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és kattintson a Filr-konzol megnyitása parancsra.

 3. A Filr Desktop konzolban az alábbiakat konfigurálhatja:

  • A bejelentkezési adatok szerkesztése: A Fiók lapon láthatók az előző bejelentkezés során megadott bejelentkezési adatok. A bejelentkezési adatokat szükség szerint szerkesztheti. További információ: Bejelentkezés a Filr Desktop alkalmazásba.

  • Az általános Filr-adatok szerkesztése: Az Általános lapon megadhatja, hogy automatikusan elinduljon-e a Filr a rendszer betöltésekor.

  • A tárolási hely módosítása: A Tárhely lapon megadhatja a szinkronizált Filr-fájlok helyét. A Filr alapértelmezés szerint a helyi gép c:\Felhasználók\felhasználónév\Filr mappájába helyezi a szinkronizált fájlokat.

  A konzol segítségével megjelenítheti az alábbi információkat is:

  • A függőben lévő szinkronizálási módosítások: A Függő módosítások lapon megtekintheti a folyamatban lévő szinkronizálási módosításokat.

  • A legutóbbi tevékenységek: A Legutóbbi tevékenységek lapon megtekintheti a legutóbb végzett tevékenységeket.

  • A rendszerszintű riasztások: A Rendszerszintű riasztások lapon megtekintheti az asztali alkalmazás által létrehozott riasztásokat.

2.6 A Filr Desktop alkalmazás frissítése

A Filr Desktop alkalmazást frissítheti a legutóbbi javítással.

A frissítés előtt az alábbi módon ki kell lépnie a Filr-ügyfélalkalmazásból:

 1. Hosszan nyomja le a Shift billentyűt, majd kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra a Windows rendszertálcáján.

 2. Kattintson a Kilépésparancsra.

Ha a Filr Desktop alkalmazás frissítésekor az előző verzió fut, előfordulhat, hogy nem jelenik meg az átfedő ikon.

3.0 A Filr Desktop alkalmazás eltávolítása

A Filr Desktop alkalmazás eltávolítása előtt zárja be az összes megnyitott Filr-fájlt és -alkalmazást.

A Filr Desktop alkalmazás eltávolítása:

 • Eltávolítja a Filr összes alkalmazásfájlját és konfigurációs adatát.

 • Az eltávolítás részeként a korábban letöltött és szinkronizált fájlokat és mappákat a program a következő mappába helyezi át:

  C:\Felhasználók\Felhasználónév\Filr (archivált)(szám)

  Itt a szám egy olyan numerikus érték, amely először 1, a Filr minden egyes további eltávolításakor pedig eggyel növekszik.

  Ezeket a mappákat törölheti, ha nincs már szüksége rájuk. A fájlok és mappák azonban továbbra is megtalálhatók maradnak a Filr-kiszolgálón.

A Filr Desktop alkalmazás eltávolításához tegye az alábbiakat:

 1. Távolítsa el a Filr Desktop alkalmazást a Windows rendszer Vezérlőpult alkalmazásával.

4.0 A Filr Desktop alkalmazás működésének ismertetése

4.1 Közös szerkesztés végrehajtása

Az Online szerkesztés lehetőséget használva sok dokumentum szerkeszthető biztonságosan. Közös szerkesztések végezhetők az összes főbb fájltípuson, például dokumentumokon, számolótáblákon és képeken. A szerkesztéseket a böngészővel lehet elvégezni, nincs szükség natív alkalmazásra.

 1. Kattintson a jobb gombbal bármelyik dokumentumra a Saját fájlok, a Velem megosztott, a Saját megosztások és a Hálózati mappák területen, majd az Online szerkesztés lehetőségre kattintva végezze el a fájl közös szerkesztését. A fájlhoz megadott hozzáférési engedélyektől függően megtekintheti vagy szerkesztheti a megosztott fájlokat.

  Az összes felhasználó egyidejűleg szerkesztheti ugyanazt a dokumentumot. A dokumentum szerkesztése a Filr-készüléken a Content Editor funkcióhoz megadott házirendektől függ.

4.2 Proxy támogatása

A Filr Desktop ügyfélalkalmazás elfogadja a Windowson konfigurált rendszerproxy-beállításokat. A Filr Desktop ügyfélalkalmazás mind az automatikus, mind a manuális, Windows által biztosított proxybeállítási lehetőségeket elfogadja. Az ügyfélalkalmazás észlel minden proxybeállítási módosítást, és dinamikusan használja a frissített beállításokat.

MEGJEGYZÉS:Ha a proxykiszolgáló hitelesítést igényel, engedélyezze a rendszerleíróadatbázis-bejegyzést a munkaállomásán.

Ha engedélyezni szeretné a rendszerleíróadatbázis-bejegyzést a munkaállomásán, végezze el az alábbiakat:

 1. Rendszerleíró adatbázis elérési útja: HKEY_CURRENT_USER\Software\Novell\Filr

 2. Hozzon létre egy PromptProxyPassword nevű új DWORD értéket

 3. Állítsa az értéket 1-re

A Filr Desktop ügyfélalkalmazás megjelenít egy előugró ablakot a proxy hitelesítő adatainak a megadásához.

4.3 Windowsos hosszú elérési út engedélyezése (Windows 10 – 1803-as build)

Az alábbi eljárást végrehajtva a PowerShell működni fog a hosszú elérési út funkcióhoz:

 1. Kattintson a Windows billentyűre, és írja be a gpedit.msc parancsot, majd nyomja le az Enter billentyűt. Ez a művelet elindítja a Helyicsoportházirend-szerkesztőt.

 2. Keresse meg a Helyi számítógép-házirend > Számítógép-konfiguráció > Felügyeleti sablonok > Rendszer > Fájlrendszer beállítást.

 3. Kattintson duplán a Win32-es hosszú elérési utak engedélyezése elemre.

 4. Jelölje be az Engedélyezve választógombot, majd kattintson az OK gombra.

4.4 Rövid fájlnevek létrehozásának engedélyezése (Windows 7 és Windows 10)

 1. Kattintson a Windows billentyűre, és írja be a gpedit.msc parancsot, majd nyomja le az Enter billentyűt. Ez a művelet elindítja a Helyicsoportházirend-szerkesztőt.

 2. Keresse meg a Helyi számítógép-házirend > Számítógép-konfiguráció > Felügyeleti sablonok > Rendszer > Fájlrendszer > NTFS beállítást.

 3. Kattintson duplán A rövid fájlnevek létrehozásának beállításai elemre.

 4. Jelölje be az Engedélyezve választógombot.

 5. Válassza a Beállítások > Engedélyezés az összes köteten lehetőséget, majd kattintson az OK gombra.

4.5 A szinkronizálási mechanizmus

4.5.1 Mikor történik szinkronizálás?

A Filr Desktop alkalmazás és a Filr-kiszolgáló közötti szinkronizálás azonnal megtörténik az egyes fájlok mentését és bezárását követően, míg a Filr-kiszolgáló és a Filr Desktop alkalmazás közötti szinkronizálás a Filr rendszergazdái által beállított ütemezés szerint zajlik. Az alapértelmezett érték 15 perc. Ha a kiszolgáló nem érhető el, az asztali ügyfél percenként megpróbál csatlakozni a kiszolgálóhoz, amíg a kapcsolat helyre nem áll.

Ha nem szeretne várni az ütemezett szinkronizálásra, kézzel is szinkronizálhatja a fájlokat. Részletek: Fájlok és mappák szinkronizálása kézzel.

4.5.2 A szinkronizált mappák köre

A Filr az alábbi helyeken tárolt fájlokat szinkronizálja a munkaállomásával:

Saját fájlok: A Filr-portál Saját fájlok területén lévő fájlok alapértelmezés szerint szinkronizálódnak a munkaállomással. Ha a munkaállomásán hozzáad egy fájlt a Saját fájlok mappához (C:\Felhasználók\felhasználónév\Filr\My Files), a rendszer automatikusan szinkronizálni fogja ezt is a Filrrel a következő szinkronizáció során.

Velem megosztott: A Filr-portál Velem megosztott területén lévő fájlok alapértelmezés szerint szinkronizálódnak a munkaállomással. Szerkesztő vagy Közreműködő jogosultság esetén szerkesztheti a Velem megosztott területen lévő fájlokat, és a szerkesztései szinkronizálódnak a Filrrel. A munkaállomáson futó Filr Desktop alkalmazásból azonban nem helyezhet fájlokat a Velem megosztott mappa gyökerébe (C:\Felhasználók\felhasználónév\Filr\Shared with Me/). Az alkalmazás az ebben a mappában tárolt fájlokat nem szinkronizálja a Filrrel. Ehelyett azokhoz a mappákhoz adhat fájlokat a Velem megosztott mappa alatt, amelyekben közreműködői jogosultsággal rendelkezik.

Hálózati mappák: A hálózati mappákban (/Felhasználók/felhasználónév/Filr/Net Folder) található fájlok alapértelmezés szerint nem szinkronizálódnak a munkaállomásával.

A Hálózati mappák terület a céges fájlrendszerben tárolt mappák és fájlok területe. A céges fájlok a felhasználói profil könyvtárában (a hálózati kezdőkönyvtárban), a csatlakoztatott hálózati meghajtókon, valamint a távoli kiszolgálókon lévő fájlok is lehetnek. A Filr tárhelyüktől független elérést biztosít ezekhez. A felhasználók által elérhető céges fájlok körét a Filr rendszergazdái határozzák meg.

A C:\Felhasználók\felhasználónév\Filr gyökérmappában tárolt fájlok nem szinkronizálhatók. Ezért a fájlokat ehelyett a megfelelő almappához adja hozzá (például a Saját fájlok vagy a Hálózati mappák mappához).

4.5.3 A támogatott műveletek köre

Ha az alábbi műveletek bármelyikét végrehajtja a munkaállomás fájlrendszerének Filr-mappájában tárolt mappákon és dokumentumokon, a művelet a következő szinkronizálás során fog szinkronizálódni a számítógép fájlrendszere és a Filr-kiszolgáló között:

 • Dokumentumok és mappák létrehozása

 • Dokumentumok és mappák másolása

 • Hozzászólás írása dokumentumokhoz

 • Dokumentumok és mappák törlése

  Az asztali Filr alkalmazásból törölt dokumentumok és mappák a kiszolgálón is törlődnek, ha a felhasználónak van joga a törléshez. Ez azonban nem feltétlenül ugyanígy történik, ha a dokumentumokat a Velem megosztott területről törli.

  Ha a Velem megosztott területről egy közvetlenül megosztott dokumentumot vagy mappát töröl, az adott fájl vagy mappa a jövőben nem fog szinkronizálódni az asztali Filr alkalmazással, de a kiszolgálón megmarad.

  Ezzel szemben, ha egy megosztott mappa egyik dokumentumát vagy almappáját törli, a művelet ténylegesen törli a fájlt vagy a mappát a kiszolgálóról, feltéve, hogy rendelkezik a törléshez szükséges jogosultsággal.

 • Dokumentumok módosítása

 • Dokumentumok és mappák áthelyezése

 • Dokumentumok és mappák átnevezése

 • Dokumentumok és mappák megosztása

4.5.4 Fájlok és mappák szinkronizálása kézzel

Ha nem szeretné megvárni a következő ütemezett szinkronizálást, kézzel is szinkronizálhatja a fájlokat és a mappákat a Filr és a számítógép között. A fájlokat be kell zárni a szinkronizáláshoz.

Az összes fájl kézi szinkronizálása:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Szinkronizálás > kezdése parancsot.

Adott fájl vagy mappa szinkronizálása kézzel:

 1. Tallózással keresse meg a szinkronizálandó fájlt vagy mappát.

 2. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy a mappára, és válassza a További Filr-beállítások > Szinkronizálás kezdése parancsot.

4.5.5 A függőben lévő szinkronizálási módosítások megtekintése

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. Kattintson a Függő módosítások fülre.

4.6 A Filr Desktop alkalmazás használata

Miután telepítette a Filr Desktop alkalmazást, és bejelentkezett, a Filr Desktop futni fog a háttérben, és megjelenik a Filr ikonja az értesítési területen. A ikonra kattintva megnyílik a Filr mappa. Az alábbi lehetőségei vannak:

 • A Filr mappa megnyitásához kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza a Filr mappa megnyitása parancsot.

 • A Filr konzol elindításához kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 • A Filr böngészővel való eléréséhez kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza a Filr elérése az interneten parancsot.

 • Az összes fájl manuális szinkronizálásához kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza a Szinkronizálás kezdése parancsot.

 • Ha ki szeretne jelentkezni az asztali alkalmazásból, kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza a Kijelentkezés parancsot.

 • Ha be szeretne jelentkezni az asztali alkalmazásba, kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza a Bejelentkezés parancsot.

 • A Filr verziószámának megkereséséhez kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza A vállalatnév Filr névjegye parancsot.

 • A súgófájl megnyitásához kattintson a jobb gombbal a ikonra, és válassza a Súgó parancsot.

MEGJEGYZÉS:A ikonra jobb gombbal kattintva megjelenő menüben többé nem látható a Kilépés parancs. A Filr Desktop alkalmazásból való kilépéshez tartsa lenyomva a Shift billentyűt, miközben a jobb gombbal kattint a ikonra. Ezután már elérheti a Kilépés parancsot.

4.7 A Filr Desktop konzol ismertetése

A Filr Desktop konzol az alábbi lehetőségeket nyújtja:

4.7.1 Fiók

4.7.2 Általános

 • Lehetővé teszi annak megadását, hogy a Filr automatikusan elinduljon-e a rendszer betöltésekor.

4.7.3 Tár

 • Lehetővé teszi a Filr-fájlok szinkronizálási helyének megadását. A Filr alapértelmezés szerint a helyi gép C:\Felhasználók\felhasználónév\Filr mappájába helyezi a szinkronizált fájlokat. További információ: Tár.

 • Lehetővé teszi annak megadását, hogy a helyben gyorsítótárazott fájlokat az utolsó elérésük vagy módosításuk után mennyi ideig őrizze meg a program. További információ: Fájlok törlése a gyorsítótárból.

4.7.4 Alkalmazás

 • A Filr mostantól lehetővé teszi a rendszergazdáknak, hogy felügyeljék az alkalmazások letöltéseit, és így meggátolják a Filrt a helyi lemezek teleírásában. Az Alkalmazás lap áttekintést nyújt a rendszergazda által végzett műveletekről. Ha vannak érvényben lévő korlátozások, ez a lap tartalmaz egy hivatkozást az engedélyezett és a blokkolt alkalmazások listájának megtekintéséhez. További információ: A helyi lemez alkalmazásletöltésekkel való telítődésének meggátolása.

4.7.5 Függő módosítások

4.7.6 Legutóbbi tevékenységek

4.7.7 Rendszerszintű riasztások

 • Különféle riasztásokat jelenít meg, például a szoftverfrissítésekkel, a lejárt jelszóval vagy a kiszolgáló állásidejével kapcsolatban. További információ: Rendszerszintű riasztások megtekintése.

4.8 A Filrben végezhető műveletek ismertetése

Az alábbi szakaszokban további információt találhat a Filrben végezhető műveletekről:

4.8.1 A Filr műveleteinek összefoglaló táblázata

Művelet

Mappák

Fájlok

Hozzászólás

 

Fájlhivatkozás beolvasása

 

Filr-információ lekérése

Legyen elérhető offline módban

Csak online módban legyen elérhető

Megosztás

*✓

Szinkronizálás kezdése

**✓

**✓

Helyi változtatások visszavonása

***✓

***✓

*A Hálózati mappák mappából nem lehet mappákat megosztani.

**Csak az offline fájlok és mappák szinkronizálhatók.

***A helyi változtatásokat csak akkor tudja visszavonni, ha az offline fájlokon végzett módosítások még nem lettek szinkronizálva a kiszolgálóval.

4.8.2 Legyen elérhető offline módban

A Filr letölti a kijelölt fájlt vagy mappát (és annak tartalmát) a helyi lemezre.

Az offline elérhető fájlokat és mappákat a Filr rendszeresen szinkronizálja, hogy Ön elérhesse őket a helyi lemezen még akkor is, ha nincs bejelentkezve a Filrbe.

Ha szeretné, hogy egy fájl vagy mappa offline módban is elérhető legyen:

 1. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy mappára.

 2. Válassza a További Filr-beállítások > Legyen elérhető offline módban lehetőséget.

4.8.3 Csak online módban legyen elérhető

A Filr eltávolítja a fájl vagy mappa helyi lemezen lévő példányát. A fájl vagy mappa azonban az online tárhelyen elérhető marad.

MEGJEGYZÉS:Az egyes fájlokat és mappákat online elérhetővé teheti. Az offline mappákban található fájlok azonban nem tehetők közvetlenül elérhetővé az interneten. Ha ilyen fájlt szeretne online elérhetővé tenni, a mappát kell elérhetővé tennie online.

Ha szeretné, hogy egy fájl vagy mappa csak online módon legyen elérhető:

 1. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy mappára.

 2. Válassza a További Filr-beállítások > Csak online módban legyen elérhető lehetőséget.

4.8.4 Fájlok törlése a gyorsítótárból

Ha egy online (vagyis offline még nem elérhető) fájlhoz fér hozzá akár egy alkalmazáson keresztül, akár dupla kattintással, létrejön a fájl egy helyi, gyorsítótárazott példánya. Megadhatja, hogy a helyi, gyorsítótárazott fájlokat az utolsó elérésük után mennyi ideig őrizze meg a program. További információ: Fájlok törlése a gyorsítótárból.

4.8.5 Szinkronizálás kezdése

Szinkronizálja a kijelölt fájlokat és mappákat,amelyek offline elérhetők a Filr-kiszolgálón.

 • Adott offline fájl vagy mappa szinkronizálásához kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy a mappára, és válassza a További Filr-beállítások > Szinkronizálás kezdése parancsot.

 • Az összes offline fájl és mappa szinkronizálásához a Windows tálcáján kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra, és válassza a Szinkronizálás kezdése parancsot.

4.8.6 Helyi változtatások visszavonása

Ha vissza szeretné vonni egy fájl vagy mappa azon módosításait, amelyek nem szinkronizálhatók a Filr-kiszolgálóval, tegye az alábbiakat:

 1. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy mappára.

 2. Válassza a További Filr-beállítások > Helyi változtatások visszavonása lehetőséget.

4.8.7 A számítógépen tárolt Filr-fájlok megtekintése

 1. Kattintson a Filrikonra az értesítési területen.

  – vagy –

  Kattintson a jobb gombbala Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr-mappa megnyitása parancsot.

A Filr mappa közvetlenül a fájlrendszerből is elérhető. A Filr mappajellemzően az alábbi helyen található meg:

c:\Felhasználók\felhasználónév\Filr

A Filr mappa megtalálható a Kedvencek könyvtárban is.

Az alapértelmezett elérési út módosítása: Tár.

A munkaállomás és a Filr közötti fájlszinkronizáció részletei: A szinkronizálási mechanizmus.

4.8.8 Offline fájlok és mappák szinkronizálása kézzel

Ha nem szeretné megvárni a következő ütemezett szinkronizálást, kézzel is szinkronizálhatja a fájlokat és a mappákat a Filr és a számítógép között. A fájlokat be kell zárni a szinkronizáláshoz.

Az összes fájl kézi szinkronizálása:

 1. Kattintson a jobb gombbala Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Szinkronizálás kezdése parancsot.

Adott fájl vagy mappa szinkronizálása kézzel:

 1. Tallózással keresse meg a szinkronizálandó fájlt vagy mappát.

 2. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy a mappára, és válassza a További Filr-beállítások > Szinkronizálás kezdése parancsot.

4.8.9 A Filr elindítása böngészőben a Filr Desktop alkalmazásból

A Filr webböngészős felületét a Filr Desktop alkalmazásból is megnyithatja.

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filrikonra az értesítési területen, és válassza a Filr elérése az interneten parancsot.

4.8.10 Hozzászólás fájlhoz és a hozzászólások megtekintése

A fájlokhoz csak akkor szólhat hozzá, és a hozzászólásokat csak akkor tekintheti meg, ha a Filr rendszergazdája ezt engedélyezte.

 1. Keresse meg azt a fájlt, amelynek a hozzászólásai érdeklik, vagy amelyhez hozzá szeretne szólni.

 2. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a Hozzászólás parancsot.

  Megjelenik a Filr-hozzászólások párbeszédablak, benne pedig a fájlhoz tartozó összes létező hozzászólás.

 3. A hozzászólásmezőben megfogalmazhatja hozzászólását, amit a Küldés gombra kattintva küldhet el.

  – vagy –

  Ha egy már meglévő hozzászólásra szeretne válaszolni, kattintson a mellette megjelenő Válasz ikonra , majd a Küldés gombra.

4.8.11 Fájl vagy mappa megosztása

A Filr többféle módszert is kínál a felhasználónak arra, hogy fájljait és mappáit mások számára elérhetővé tegye. Amikor a fájlok elérhetővé tételéről dönt, több tényezőt is érdemes lehet figyelembe venni – például hogy a terjeszteni kívánt információ mennyire bizalmas jellegű, illetve mennyire lehet érdekes bizonyos személyek számára.

 • Megosztás egyes felhasználókkal és csoportokkal: A fájlokat és mappákat saját szervezetén belül konkrét felhasználókkal és csoportokkal, a szervezeten kívül pedig konkrét felhasználókkal oszthatja meg. Fájlok és mappák megosztásakor a megosztáselérési jogok egyikét is kiosztja.

  Az adott felhasználókkal, illetve csoportokkal való megosztás biztosítja a fájlok és mappák legmagasabb fokú védelmét. A felhasználók értesítést kapnak a megosztásról, és az elem megjelenik náluk a „Velem megosztott” területen.

 • Fájlhivatkozás terjesztése: Lehetősége van arra is, hogy egy fájlra mutató hivatkozást (URL-t) küldjön el az érintetteknek. Amikor egy fájl hivatkozását küldi el, minden olyan felhasználó hozzá tud férni a fájlhoz, aki megkapja a hivatkozást. A fájl azonban nem jelenik meg a Nyilvános területen, ezért kizárólag azok tudják megtekinteni, akik közvetlenül megkapták a hivatkozást.

 • Megosztás a nyilvánossággal: Amikor nyilvánosan oszt meg egy elemet, minden olyan személy megtekintheti a fájlt a Filr-portál Nyilvánosság területén, aki megkapta a portál URL-címét.

Közvetlenül az asztali Filr alkalmazással is megoszthatók a fájlok és a mappák:

 1. Tallózással keresse meg a megosztandó fájlt vagy mappát.

 2. Kattintson a jobb gombbal a keresett fájlra vagy mappára, és válassza a Megosztás parancsot.

  Ekkor megjelenik a Filr-megosztás párbeszédablak.

 3. A Felhasználó, csoport vagy e-mail hozzáadása lehetőségnél kezdje el beírni annak a felhasználónak vagy csoportnak a nevét, akivel az adott elemet meg szeretné osztani, és amikor a név megjelenik a legördülő listában, kattintson rá.

  – vagy –

  Adja meg annak a külső felhasználónak a teljes e-mail címét, akivel az adott elemet meg szeretné osztani, és nyomja le az Enter billentyűt.

 4. (Nem kötelező lépés) Minden további felhasználóra ismételje meg a Lépés 3 műveleteit.

 5. (Szituációfüggő) Ha módosítani szeretné egy adott felhasználó hozzáférési beállításait:

  1. Válassza ki az érintett felhasználó nevét a Megosztási partnerek szakaszban.

  2. Az alábbi hozzáférési beállításokat módosíthatja:

   Hozzáférési jogok: Választhat az Olvasó, Szerkesztő és Közreműködő hozzáférési szintek közül. (A Közreműködő hozzáférési szint csak mappáknál jelenik meg.)

   Lejárat: Megadhatja, mikor járjon le a megosztás érvényessége.

   A megosztás időtartama megadható az érvényesség napjainak számával (azaz a beállítás időpontjától számított 24 órás időszakok számával), illetve a lejárati dátummal (amelynél a jogosultság a megadott nap kezdetén jár le).

   Belső felhasználók: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei más belső felhasználókkal is megoszthassák az anyagot.

   Külső felhasználók: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei külső felhasználókkal is megoszthassák az anyagot.

   Nyilvánosság: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei nyilvánosan is megoszthassák az anyagot.

   Fájlhivatkozás: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei fájlhivatkozás útján másokkal is megosszák az anyagot.

   További információ a fájlhivatkozásokról: Fájl hivatkozásának terjesztése.

   Megjegyzés: Ebben a mezőben megjegyzést írhat azoknak, akikkel megosztja az anyagot. A megjegyzést csak azok olvashatják, akikkel meg van osztva az anyag.

 6. (Szituációfüggő) Ha egyszerre több felhasználó hozzáférési beállításait szeretné módosítani:

  1. Tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt, és közben a Megosztási partnerek szakaszban jelölje ki az érintett felhasználókat.

  2. Az alábbi hozzáférési beállításokat módosíthatja.

   Az érintetlenül hagyott vagy meg nem adott hozzáférési beállítások esetén az egyes felhasználók jelenleg érvényes saját hozzáférési beállításai maradnak érvényben. Minden felhasználónál érvénybe lépnek azonban a megadott vagy módosított hozzáférési beállítások.

   Hozzáférési jogok: Az alábbi hozzáférési szerepkörök valamelyikét biztosíthatja felhasználónak, illetve csoportnak:

   • Olvasó: A felhasználók a következőkre jogosultak:

    • Megosztott mappák: megtekintés

    • Megosztott almappák: megtekintés

    • Mappák és almappák fájljai: megtekintés és olvasás

   • Szerkesztő: A felhasználók a következőkre jogosultak:

    • Megosztott mappák: megtekintés

    • Megosztott almappák: megtekintés

    • Mappák és almappák fájljai: megtekintés, olvasás és írás

   • Közreműködő (csak a Saját fájlok terület mappáira érvényes): A felhasználók a következőkre jogosultak:

    • Megosztott mappák: megtekintés, átnevezés, törlés és másolás

     FONTOS:Legyen óvatos a Közreműködő megosztáselérési jog választásakor, mert ahogyan az fentebb is látható, a megosztásba meghívott személyek átnevezhetik, átmásolhatják és akár törölhetik is a mappát az Ön Saját fájlok területéről.

    • Megosztott almappák: megtekintés, átnevezés, törlés, másolás és áthelyezés

    • Mappák és almappák fájljai: megtekintés, átnevezés, törlés, másolás, áthelyezés, olvasás és írás

   Lejárat: Megadhatja a megosztás lejáratának napját. A megosztás lejáratának alapértelmezett beállítása 30 nap.

   A megosztások érvényessége vagy lejárata a napok számában és határidőre is beállítható – előbbi esetben az érvényességi idő beállításának pillanatától számított 24 óra lesz az első nap és így tovább, míg utóbbi esetben a lejáratra választott napon már nem lesz érvényes a megosztás, illetve megadható az is, hogy sose járjon le.

   Belső felhasználók: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei más belső felhasználókkal is megoszthassák az anyagot.

   Külső felhasználók: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei külső felhasználókkal is megoszthassák az anyagot.

   Nyilvánosság: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei nyilvánosan is megoszthassák az anyagot.

   Fájlhivatkozás: Engedélyezheti, hogy a megosztás címzettjei fájlhivatkozás útján másokkal is megosszák az anyagot.

   További információ a fájlhivatkozásokról: Fájl hivatkozásának terjesztése.

   Megjegyzés: Ebben a mezőben megjegyzést írhat azoknak, akikkel megosztja az anyagot. A megjegyzést csak azok olvashatják, akikkel meg van osztva az anyag.

 7. (Nem kötelező lépés) A Nyilvánossá tétel ikonra kattintva a nyilvánosság számára is elérhetővé teheti az anyagot. A Megosztási partnerek szakaszban válassza ki az előbb felvett Minden felhasználó nevű felhasználót, és állítsa be a nyilvánosságnak biztosítandó hozzáférési beállításokat.

 8. (Nem kötelező lépés) Az Értesítés szakaszban kattintson a legördülő listára, és válasszon a következő értesítési beállítások közül:

  Nincs: Ha ezt a beállítást választja, a rendszer nem generál értesítéseket.

  Minden címzett: A megosztott elem megosztási listáján szereplő felhasználók és csoporttagok mindegyike kap értesítést.

  Csak az újonnan felvett címzettek: Csak azok a felhasználók kapnak értesítést, akikkel a jelen eljárás során készül megosztani az elemet.

  Új és módosított címzettek: Csak azok a felhasználók kapnak értesítést, akikkel a jelen eljárás során készül megosztani az elemet, illetve akiknek megosztási jogait most módosítja.

 9. (Nem kötelező) Kattintson a Megosztott hozzáférés jelentés elemre a megosztás címzettje hozzáférési adatainak megtekintéséhez.

  A hozzáférési jelentésben a következő adatok szerepelnek:

  • Felhasználó: Annak a felhasználónak a neve, aki hozzáfért a megosztáshoz

  • IP-cím: A megosztás elérésére használt eszköz IP-címe

  • Első hozzáférés időpontja: A dátum, az idő és az időzóna, amikor először hozzáfértek a megosztáshoz. A megosztáshoz történő ismételt hozzáféréskor nem érkezik adat.

  • Csoport: Ha a felhasználó egy csoport részére osztott meg, akkor megjelenik azon csoport neve, amelynek a felhasználó tagja.

  A megosztó kap egy e-mailes értesítést a hozzáférési adatokkal, amikor a megosztás címzettje hozzáfér a megosztáshoz. A következő feltételek teljesülése esetén megosztásonként jelentést hoz létre a rendszer:

  • A felhasználók Filr Advanced Edition-licenccel rendelkeznek

  • A fájl vagy a mappa a Filr 3.4-es vagy újabb verziójával van megosztva

 10. Kattintson a Mentés gombra.

4.8.12 Fájl hivatkozásának terjesztése

Lehetősége van arra is, hogy egy fájlra mutató hivatkozást (URL-t) küldjön el az érintetteknek. Amikor egy fájl hivatkozását küldi el, minden olyan felhasználó hozzá tud férni a fájlhoz, aki megkapja a hivatkozást. A fájl azonban nem jelenik meg a Nyilvánosság területen, ezért kizárólag azok férnek hozzá, akik közvetlenül megkapták a hivatkozást.

 1. Nyissa meg azt a mappát, amely a hivatkozás elküldése útján megosztani kívánt fájlt vagy mappát tartalmazza.

 2. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, illetve mappára, és válassza a Fájlhivatkozás kérése parancsot.

  Megjelenik a Fájlhivatkozás párbeszédablak.

  Ha a fájlhoz nem volt még létrehozva fájlhivatkozás, kattintson a Fájlhivatkozás kérése lehetőségre.

  Ekkor az alkalmazás a következő URL-eket hozza létre a fájlhoz:

  Letöltési fájlhivatkozás: A böngészőbeállításoktól függően a felhasználók kérdést kaphatnak arról, hogy letöltik-e vagy megnyitják-e a fájlt, vagy a fájl automatikusan megnyílik a böngészőben. Ezzel a hivatkozással a felhasználók közvetlenül hozzáférhetnek a fájlhoz.

  Megtekintési fájlhivatkozás: Ez a hivatkozás böngészőprogramban, HTML nézetben jeleníti meg a fájlt. Ha egy webböngésző nem tud megjeleníteni egy adott fájltípust, a hivatkozás nem érhető el.

  A fájlhivatkozás ezután már látható lesz a Megosztás párbeszédablakban. Módosíthatja a hivatkozáshoz tartozó lejárati dátumot vagy megjegyzést, vagy eltávolíthatja a hivatkozást, hogy az azzal rendelkező felhasználók a továbbiakban ne érhessék el a fájlt a Megosztás párbeszédablakon keresztül a következő részben leírt módon: Fájl vagy mappa megosztása.

 3. (Nem kötelező lépés) Ha lejárati dátumot szeretne beállítani az elemhez, kattintson a Lejárat felirat melletti menügombra.

  A megosztás időtartama megadható az érvényesség napjainak számával (azaz a beállítás időpontjától számított 24 órás időszakok számával), illetve a lejárati dátummal (amelynél a jogosultság a megadott nap kezdetén jár le).

 4. A fájlhivatkozás terjesztéséhez a következő műveletek közül választhat:

  • Másolás: Kiválaszthatja, hogy a letöltési és a megtekintési hivatkozás közül melyiket szeretné másolni, majd ezt a vágólapra másolhatja. Az így másolt hivatkozást beillesztheti bármely más alkalmazásba.

  • E-mail: A munkaállomáson alapértelmezettként beállított levelezőprogram küldi el e-mailben a hivatkozást. Az e-mailbe a letöltési és a megtekintési hivatkozás is bekerül.

  • Filr e-mail: A hivatkozást a Filr beépített levelezőrendszere küldi el. Az e-mailbe a letöltési és a megtekintési hivatkozás is bekerül.

  • Törlés: Az alkalmazás törli a fájlhivatkozást, hogy a felhasználók ne érhessék el a fájlt a náluk meglévő hivatkozással.

 5. (Nem kötelező lépés) Miután létrehozta a fájlhivatkozást, a Megosztás párbeszédablakot megnyitva módosíthatja a fájlhivatkozás hozzáférési beállításait és hajthat végre egyéb felügyeleti műveleteket, a következő szakaszban leírtak szerint: Fájl vagy mappa megosztása.

4.8.13 Fájl feltöltése

Alapértelmezés szerint a Filr nem korlátozza a fájlok feltöltését a fájltípus alapján. A Filr rendszergazdáinak azonban nincs lehetőségük a felhasználók által feltölthető fájltípusok engedélyezésére vagy letiltására.

Ha a Filr rendszergazdája korlátozta egy fájltípus feltöltését, a rendszer letiltja a korlátozott fájltípus feltöltését. A Desktop konzol Legutóbbi tevékenységek lapján hibaüzenet látható,és szövegbuborékos értesítés jelenik meg az asztalon, ha a Filr rendszergazdája engedélyezte a szövegbuborékos értesítéseket.

4.8.14 Egy fájl vagy mappa Filr-tulajdonságainak megjelenítése

A fájlokhoz és mappákhoz tartozó következő Filr-tulajdonságok tekinthetők meg:

 • Fájlnév

 • Fájl elérési útja (ez a fájl vagy mappa Filr rendszeren belüli elérési útja)

 • Fájl mérete (csak fájlokra vonatkozik, mappákra nem)

 • A fájlt vagy mappát létrehozó felhasználó

 • A fájl vagy mappa létrehozási dátuma

 • A fájl vagy mappa módosítási dátuma

 • A fájlt megosztó felhasználó

 • Azok a felhasználók, akikkel a fájl meg van osztva

Egy fájl vagy mappa Filr-tulajdonságainak megjelenítése:

 1. Kattintson a jobb gombbal arra a fájlra vagy mappára, melynek a Filr-tulajdonságait szeretné megjeleníteni.

 2. A Tulajdonságok paranccsal nyissa meg a Windows saját Tulajdonságok ablakát.

 3. Kattintson a Micro Focus Filr fülre.

  Megjelennek az adott fájl vagy mappa Filr-tulajdonságai.

 4. (Nem kötelező lépés) Ha van jogosultsága a fájl vagy mappa megosztásához, a Megosztás elemre kattintva megnyithatja a Filr-megosztás párbeszédablakot.

4.9 A Filr Desktop konzol használata

Az alábbi szakaszokban a Filr Desktop konzol használatáról tájékozódhat:

4.9.1 A Filr-fiókja adatainak módosítása

A Filr Desktop alkalmazás kezdeti beállításakor meg kell adnia a Filr-kiszolgáló adatait, valamint az ennek elérésére szolgáló fiókadatokat. Ezeket az adatokat a kezdeti beállítást követően bármikor módosíthatja az alább leírtak szerint:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. A Desktop konzol ablakban kattintson a Fiók lehetőségre.

 3. Adja meg a következő adatokat:

  Felhasználónév: Adja meg a Filr-portálon bejelentkezésre használt Filr-felhasználónevét.

  Jelszó: Adja meg a Filr-portálon bejelentkezésre használt Filr-fiókja jelszavát.

  Jelszó megjegyzése: A jelölőnégyzetet bejelölve a Filr Desktop alkalmazás megjegyzi a jelszavát. (A Filr rendszergazdái letilthatják ezt a funkciót.)

  Kiszolgáló URL-címe: Ebben a mezőben a számítógéppel szinkronizálandó fájlokat tároló Filr-portál webcímét kell megadni. Példa: https://Filr.cegnev.com.

 4. Kattintson az Alkalmaz gombra.

4.9.2 Az adatkvóta megtekintése és értelmezése

A Filr rendszergazdái adatkvótákat állíthatnak be a Filr-portálon tárolt adatok mennyiségének korlátozására.

Ha a Filr-portálon engedélyezettek az adatkvóták, fontos tisztában lenni azzal, hogy mi számít bele az adatkvótába, hogy milyen típusú adatkvóták léteznek, valamint hogy hogyan tekintheti meg az adatterület-felhasználás aktuális mértékét, ezzel időben információt szerezve a kvóta várható beteléséről. Ha elérte a kvótában meghatározott méretet, a Filr lehetővé teszi a korábban törölt fájlok és mellékletek végleges törlését.

Az adatkvóták szerepe

Az adatkvóták korlátozzák az egyes felhasználók által a Filr-portálon tárolható adatok mennyiségét. A hálózati mappákban tárolt fájlok (beleértve a kezdőkönyvtára fájljait is) mérete nem számít bele a kvótába.

Adatkvóta megtekintése

Az adatkvóták használata nincs beállítva minden Filr-portálon. Ha az ebben a szakaszban ismertetett módon nem tudja megtekinteni adatkvótáit, a Filr rendszergazdái nem állítottak be adatkvótát a Filr-portálon.

Az adatkvóta megtekinthető az asztali alkalmazásból:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. A Desktop konzol ablakban kattintson a Fiók lehetőségre.

  Ekkor megjelenik az adatkvóta, valamint a jelenleg felhasznált terület. Emellett a maximális fájlméret is látható: ennél nagyobb fájlokat nem tud feltölteni a Filr-portálra.

4.9.3 A Filr által szinkronizált fájlok helyi példányát tároló mappa helyének módosítása

A Filr alapértelmezés szerint a helyi gép c:\Felhasználók\felhasználónév\Filr mappájába helyezi a szinkronizált fájlokat.

A Filr Desktop alkalmazás kezdeti beállításakor megadhatja a telepítési mappa helyét a fájlrendszerben. Ezt a Filr-mappát a későbbiekben bármikor megváltoztathatja.

FONTOS:Nem célszerű több számítógép által is elérhető hálózati mappát választani a szinkronizált fájlok tárolására. Az ilyen mappákba helyezett Filr-mappák esetén szinkronizációs problémák merülhetnek fel, ha a számítógépek valamelyikéről elért Filr-fájlok nincsenek szinkronban egymással és a Filr-kiszolgálón tárolt változattal.

A Filr-mappa áthelyezése:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. A Desktop konzol ablakban kattintson a Tár elemre, majd a Tallózás gombra kattintva jelölje ki a Filr-mappa új helyét a fájlrendszerben.

 3. Kattintson az OK és az Alkalmaz gombra.

 4. A változtatások életbe léptetéséhez jelentkezzen ki, majd jelentkezzen be ismét a számítógépen.

4.9.4 Fájlok törlése a gyorsítótárból

Ha egy online (vagyis offline még nem elérhető) fájlhoz fér hozzá akár egy alkalmazáson keresztül, akár dupla kattintással, létrejön a fájl egy helyi, gyorsítótárazott példánya.

A Desktop konzol Tárhely lapján látható a Filr rendszergazdája által megadott alapértelmezett napok száma, ameddig a helyileg gyorsítótárazott fájlokat az asztali gépén tárolja azok utolsó megnyitását vagy módosítását követően.

Csak akkor módosíthatja, hogy hány napig tárolja a helyileg gyorsítótárazott fájlokat a legutolsó megnyitásukat vagy módosításukat követően az asztali gépen, ha ezt a Filr rendszergazdája engedélyezi. A gyorsítótárazott fájlok élettartamának módosításához tegye az alábbiakat:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. A Desktop konzol ablakban kattintson a Tár lehetőségre.

 3. (Szituációfüggő) Ha a Filr rendszergazdája engedélyezte a gyorsítótárazott fájlok élettartamának módosítását, válassza a Fájlok törlése a gyorsítótárból ennyi idő után: _ nap lehetőséget, és módosítsa a napok számát.

4.9.5 A helyi lemez alkalmazásletöltésekkel való telítődésének meggátolása

A Filr mostantól lehetővé teszi a rendszergazdáknak, hogy felügyeljék az alkalmazások letöltéseit, és így meggátolják a Filrt a helyi lemezek teleírásában. További információért olvassa el a Filr4.3: Maintenance Best Practices Guide (Karbantartási ajánlott eljárások útmutatója) Controlling File Downloads by the Filr Desktop Applications (Fájlletöltések ellenőrzése a Filr Desktop alkalmazások által) című szakaszát.

Az alkalmazások fájlletöltéseinek az Ön munkaállomásán érvényben lévő korlátozásait a következő módon tekintheti meg:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. Kattintson az Alkalmazások, majd az Alkalmazások megtekintése lehetőségre.

  A Filr-rendszergazda által elvégzett beállításoktól függően az alábbiak egyikét fogja látni:

  • Nincs korlátozás: Az összes alkalmazásnak engedélyezett a Filren keresztüli fájlletöltés.

  • Engedélyezett alkalmazások: Felsorolja azokat az alkalmazásokat, amelyeknek a Filr-rendszergazda engedélyezte a Filren keresztüli fájlletöltést.

   Ha egy blokkolt alkalmazás fájlokat kísérel meg letölteni, a program értesíti Önt arról, hogy meggátolta az alkalmazást a fájlok letöltésében, és a Rendszerszintű riasztások lapon is megjelenik egy üzenet. Ezt a riasztást bezárhatja. Ha egy alkalmazáshoz szerepel már riasztás a Rendszerszintű riasztások lapon, és az adott alkalmazás ismét fájlokat kísérel meg letölteni, akkor nem jelenik meg riasztás.

   Ha egy alkalmazás esetén a továbbiakban nem szeretne riasztást kapni, jelölje be a Ne jelenjen meg ismét a következőnél: alkalmazásnév jelölőnégyzetet.

   Ha úgy gondolja, hogy másik alkalmazásnak is engedélyezni kell a Filren keresztüli fájlletöltést, tudassa ezt a Filr rendszergazdájával.

  • Blokkolt alkalmazások: Felsorolja azokat az alkalmazásokat, amelyeknek tilos a Filren keresztüli fájlletöltés.

   A blokkolt alkalmazások futtatásakor a program értesíti Önt arról, hogy a rendszergazda letiltotta a fájlletöltést az alkalmazás számára. Ezt a riasztást bezárhatja. Ha egy alkalmazáshoz szerepel már riasztás a Rendszerszintű riasztások lapon, és az adott alkalmazás ismét futni kezd, akkor nem jelenik meg riasztás.

   Ha egy alkalmazás esetén a továbbiakban nem szeretne riasztást kapni, jelölje be a Ne jelenjen meg ismét a következőnél: alkalmazásnév jelölőnégyzetet.

  • Engedélyezett és blokkolt alkalmazások: Felsorolja az alkalmazásokat, amelyeknek a Filr-rendszergazda engedélyezte, illetve letiltotta a fájlletöltést.

   Az Alkalmazás lapon megtalálhatja az Ön helyi Engedélyezett és Blokkolt listáját is. Ezekkel a listákkal kezelheti azokat az azonosítatlan alkalmazásokat, amelyeket a Filr-rendszergazda nem engedélyezett, de nem is tiltott le. Amikor egy azonosítatlan alkalmazás fájlokat kísérel meg letölteni a Filren keresztül, a program hozzáadja azt a blokkolt alkalmazások helyi, Ön által kezelt listájához, és megjelenít egy értesítést. A Rendszerszintű riasztások lapon is megjelenik egy riasztás, a letöltések engedélyezésének lehetőségével együtt. Ha az Engedélyezés lehetőségre kattint, az alkalmazás átkerül a helyi Blokkolt listáról a helyi Engedélyezett listára az Alkalmazás lapon.

   A helyi Engedélyezett és Blokkolt listák között a jobbra mutató (>>) és a balra mutató (<<) gombbal is helyezhet át alkalmazásokat.

4.9.6 A szinkronizációs problémák értelmezése és megszüntetése

A szinkronizációs problémák túlnyomó többsége megoldható a Filr Konzol Függő módosítások lapján. A részletes vizsgálatokat igénylő esetekben tanulmányozhatja az asztali alkalmazás naplóit.

Függőben levő műveletek értelmezése

A rendszer használata során az alábbi ikonokkal jelölt szinkronizálási problémák merülhetnek fel:

: Feltöltési hiba.

: Feltöltési figyelmeztetés.

: Letöltési hiba.

: Letöltési figyelmeztetés.

: Feltöltési és letöltési hiba.

: Feltöltési és letöltési figyelmeztetés.

: Az ügyfél még nem próbálta meg feltölteni vagy letölteni a fájlt.

Ha nem tudja pontosan, miért nem töltődik fel vagy le egy dokumentum, tekintse meg a legfrissebb eseményeket. Ennek módja: Legutóbbi tevékenységek megtekintése.

A dokumentumütközések ismertetése

Ha egy dokumentumot egyidejűleg szerkesztenek különböző helyeken, csak az első mentett és bezárt fájlt lehet az eredeti fájlnévvel menteni és a Filrbe feltölteni. A fájl többi verziójának mentése és feltöltése a Filrbe eltérő fájlnévvel történik. Csak az eredeti fájlban őrződnek meg a fájlmegjegyzések és a megosztási információk.

Tegyük fel például, hogy „A” és „B” felhasználó egyidejűleg kezdi el szerkeszteni a fájl1.doc fájlt különböző munkaállomásokon. „A” felhasználó menti a módosításait, és bezárja a fájlt. A rendszer „A” felhasználó módosításaival és az eredeti fájlnévvel (fájl1.doc) menti a fájlt a Filrbe. „B” felhasználó ezután menti a módosításait, és bezárja a fájlt. „B” felhasználó fájlját a rendszer átnevezi fájl1 („B" felhasználó ütközést okozó példánya – dátum).doc névre, és feltölti a Filrbe. „B” felhasználó asztali alkalmazása ekkor letölti „A” felhasználó fájl1.doc verzióját, és „B” felhasználó értesítést kap fájlja átnevezéséről.

FONTOS:Átnevezett fájl csak akkor tölthető fel, ha az azt létrehozó felhasználó közreműködői jogosultsággal rendelkezik a fájlt eredetileg tartalmazó mappához. Ha például „B” felhasználóval megosztottak egy fájlt, és ő csak szerkesztői (nem közreműködői) jogosultsággal rendelkezik, az átnevezést követően a fájl nem tölthető fel a Filrbe.

4.9.7 Legutóbbi tevékenységek megtekintése

Lehetősége van megtekinteni a Filr Desktop alkalmazásban legutóbb lezajlott tevékenységeket és eseményeket. Megtekintheti például a mappák utolsó Filr általi szinkronizálásának dátumát és időpontját, a módosult fájlok körét, valamint a szinkronizálási problémákat.

A legutóbbi tevékenységek megtekintése:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. Kattintson a Legutóbbi tevékenységek fülre.

4.9.8 Rendszerszintű riasztások megtekintése

A Filr Desktop alkalmazás időnként különböző riasztásokat jeleníthet meg bizonyos eseményekről. Ezek közé tartozik többek között a szoftverfrissítések megjelenése, a jelszavak lejárta és a kiszolgálók leállása.

Ha vannak ilyen aktív rendszerszintű riasztások, egy információs jel villog a Filr ikonon.

A rendszerszintű riasztások megtekintése:

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. Kattintson a Rendszerszintű riasztások fülre.

4.10 Az asztali alkalmazás védjegyzésének testreszabása

A Filr rendszergazdája most már a vállalati arculathoz igazíthatja az asztali alkalmazás megjelenését. A védjegyzés-módosítások csak akkor lépnek érvénybe, ha kijelentkezik az asztali alkalmazásból, majd újból bejelentkezik. Amikor újból bejelentkezik az asztali alkalmazásba, üzenet jelenik meg arról, hogy a Filr rendszergazdája testre szabta a felhasználói felületet. Kattintson az OK gombra a testre szabott asztali alkalmazás automatikus újraindításához.

4.11 Előfordulhat, hogy a szövegbuborékos értesítések nem jelennek meg

A Filr alapértelmezés szerint szövegbuborékos értesítéseket jelenít meg az asztali gépén bizonyos események előfordulásakor, például a Filr alkalmazás indításakor, fájl vagy mappa megosztásakor, fájl vagy mappa online vagy offline állapotra váltásakor, tiltólistán szereplő alkalmazás megnyitásakor vagy asztali ügyfél frissítésének megjelenésekor.

A Filr rendszergazdái engedélyezhetik vagy letilthatják a buborékos értesítéseket a felhasználók asztali gépén.

Ha a Filr rendszergazdája letiltotta a buborékos értesítéseket, a Filr Desktop konzolt használva megtekintheti az értesítésekre vonatkozó alábbi információkat, és elvégezheti a megfelelő műveletet.

 • Legutóbbi tevékenységek: Az asztali alkalmazásban megjeleníti a legutóbbi tevékenységeket, többek között a fájlokkal vagy mappákkal kapcsolatos műveleteket.

 • Rendszerszintű riasztások: Különféle riasztásokat jelenít meg, többek között az új szoftverfrissítésekkel, a lejárt jelszavakkal vagy a kiszolgáló állásidejével kapcsolatban.

5.0 Hibaelhárítás

Az alábbi szakaszokban hibaelhárítási információt találhat a Filr Desktop alkalmazás használata során esetlegesen előforduló problémákkal kapcsolatban:

5.1 Nem szinkronizált fájlok

A Filr konzol Függő módosítások nézete időnként hasznos információt tartalmazhat a sikertelen szinkronizálási műveletekről.

 1. Kattintson a jobb gombbal a Filr ikonra az értesítési területen, és válassza a Filr konzol megnyitása parancsot.

 2. A Függő módosítások nézetben megpróbálhatja megismételni a szinkronizálási műveleteket, vagy visszavonhatja a Filr-munkaterület változtatásait.

A jobb gombra kattintást követően megjelenő menüben is visszavonhatja a kiszolgálóval nem szinkronizálható módosításokat:

 1. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy mappára.

 2. Válassza a További Filr-beállítások > Helyi változtatások visszavonása lehetőséget.

5.2 Naplófájlok

A naplófájlok a következő helyen találhatók: C:\Felhasználók\felhasználónév\AppData\Local\Novell\Filr.

Az AppData mappa alapértelmezés szerint rejtett. A mappa eléréséhez írja be a következőt a Windows Intéző címsorába:

%LOCALAPPDATA%\Novell\Filr

5.3 Frissítési problémák

Tanulmányozza át az asztali Windows-alkalmazások frissítésekor fellépő problémák hibaelhárítását:

5.3.1 Az asztali alkalmazás frissítése után a Filr ikon régebbi verziója jelenik meg az asztali Windows-alkalmazáson

Amikor asztali Windows-alkalmazáson frissíti a Filr Desktop alkalmazást, előfordulhat, hogy a kedvencek között megjelenített Filr ikon nem frissül az új Micro Focus Filr ikonra.

Megoldás: Hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. Törölje a %localappdata%\IconCache.db fájlt.

  Az IconCache.db fájl alapértelmezés szerint rejtve van.

 2. Indítsa újra a Windows Intézőt.

5.3.2 Az asztali alkalmazás frissítésekor előfordulhat, hogy az asztali Windows-alkalmazás lefagy

Amikor asztali Windows-alkalmazáson frissíti a Filr Desktop alkalmazást, előfordulhat, hogy az ügyféltelepítő lefagy.

Megoldás: Hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. Az ügyféltelepítési folyamat leállítása kézzel:

  1. Indítsa el a Windows Feladatkezelőt.

  2. Kattintson a jobb gombbal az msisexec.exe*32 folyamatra, majd kattintson a Folyamatstruktúra leállítása parancsra.

 2. Indítsa újra a számítógépet.

 3. Indítsa el ismét a frissítési folyamatot, és a rendszerüzeneteket követve végezze el a frissítést.

5.4 Általános problémák

5.4.1 Az Intéző nagy fájlok mozgatása közben hibát jelenít meg

Az Intéző hibát jelez, amikor egy nagy fájlt helyez át a Filr-mappából a Filr-mappán kívülre. Ha figyelmen kívül hagyja a hibát, és a Mégse gombra kattint, a program sikeresen áthelyezi a fájlt.

Javasolt az áthelyezés előtt offline módban elérhetővé tenni a fájlt.

5.5 Windowsos hosszú elérési út

5.5.1 Hiba történt a fájlműveletek végrehajtásakor

A fájlműveletek végrehajtásakor néhány fájltípus (pdf, exe és zip) hibaüzenetet jelenít meg. Ezek a hibák nem a Filr, hanem az egyedi alkalmazások vagy az operációs rendszer korlátozása miatt léptek fel.

5.5.2 A Biztonság lap nem érhető el

Ha egy mappa elérési útja meghaladja a 450 karaktert, és a jobb gombbal egy fájlra, majd a Tulajdonságok parancsra kattint, a Biztonság lap nem érhető el. Ezek a hibák nem a Filr, hanem az operációs rendszer korlátozása miatt léptek fel.

5.5.3 Korlátozások

 • Friss telepítés után egy 255 karakternél többet tartalmazó mappa tallózásakor hibaüzenet jelenhet meg arról, hogy nem érhető el hely. A hiba megoldásához zárja be a Windows Explorer aktuális példányát, és tallózzon a Windows Explorer új példányának használatával.

 • Az alkalmazások némelyike hibaüzenetet jeleníthet meg a fájlműveletek végrehajtásakor, amelyet az alkalmazás vagy az operációs rendszer korlátozása okozhat.